Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

«Ο καθαρισμός των στάβλων του Αυγεία»



ΑΘΛΟΣ 11ος
Στην Ηλεία, ο βασιλιάς Αυγείας είχε πολλά κοπάδια βόδια, που τα έκλεινε κάθε βράδυ στους στάβλους του. Οι στάβλοι αποτελούνταν από τρεις χιλιάδες βόδια και δεν είχαν καθαριστεί για τριάντα χρόνια. Έτσι, η μυρωδιά με τα χρόνια έγινε φοβερή κι η κοπριά έφερε πανούκλα στη περιοχή.   
Ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να τους καθαρίσει σε μία ημέρα και αυτός πριν ξεκινήσει διαπραγματεύτηκε με τον Αυγεία, αν πετύχει να πάρει το 1/10 των ζώων του. 

Οι στάβλοι ήταν ανάμεσα σε δύο ποτάμια, Αλφειό και Πηνειό. Έσκαψε λοιπόν δύο αυλάκια βαθιά, από τα ποτάμια αυτά προς τους στάβλους κι άφησε να διέλθει το νερό των ποταμών ορμητικά. Έτσι, πριν δύσει ο ήλιος, τα νερά είχαν παρασύρει μακριά την κοπριά. Ωστόσο, ο Αυγείας θεώρησε πως ο Ηρακλής τον ξεγέλασε με τέχνασμα και αρνήθηκε να του δώσει την ανταμοιβή.
Λίγο αργότερα, ο Ηρακλής επέστρεψε και σκότωσε τον Αυγεία και τους γιους του σε μάχη και εν συνεχεία πήγε στην Ολυμπία και ανακαίνισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ευρυσθέας αρνήθηκε να αναγνωρίσει αυτόν τον άθλο, γιατί ο Ηρακλής χρησιμοποίησε το τέχνασμα των ποταμών.

Από την κορυφή του βουνού της μύησης, ο αναζητητής πρέπει να κατέβει στην υλική ακαθαρσία. Το έργο είναι πολύ σοβαρό. Πρόκειται για τον καθαρισμό των βρώμικων ελαττωμάτων του κόσμου. Ο Ηρακλής βοηθά την ανθρωπότητα πλέον. Μοιάζει με το έργο του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο οποίος βοηθούσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για την κάθαρση, μέσα από τη βάφτιση.


Ο Υδροχόος είναι ένα ζώδιο που απεικονίζεται με τον άνθρωπο και την υδρία. Από την υδρία διαχέονται δύο ποταμοί, αυτός της ζωής κι αυτός της αγάπης.

Πριν προχωρήσει ο αναζητητής της γνώσης στο τελευταίο σκαλοπάτι, πρέπει να έχει αίσθηση της ανιδιοτελούς αγάπης.


Ο Ηρακλής γκρεμίζει τα φράγματα που εμποδίζουν το νερό να τρέξει προς τους στάβλους.   

Η ανθρώπινη ψυχή, στην εξέλιξή της, γκρεμίζει τα στενά όρια της χωριστικότητας, της ιδιοτέλειας, της σκοπιμότητας. 

Η άρνηση του Αυγεία να πληρώσει τον Ηρακλή, δηλώνει κατ αρχήν πως ο άνθρωπος δεν προσφέρει στην ανθρωπότητα για υλικά οφέλη, αλλά και επισημαίνει πως η ανθρωπότητα είναι πολύ πιθανό να φανεί αχάριστη προς τον ευεργέτη της. 


Ο ευεργέτης όμως ευεργετείται από το ίδιο του το έργο. Έχει απομακρυνθεί πλέον από την ατομική κι εγωιστική αγάπη και προσφέρεται προς όλη την ανθρωπότητα. Στην αχαριστία  δεν παρασύρεται από εκδικητική διάθεση.  

Είναι απελευθερωμένος από υλικές εξαρτήσεις.

6 σχόλια:

  1. Το συμπαντικό μύνημα των άθλων του Ηρακλή('Ηρα+κλέος,δόξα, όπου 'Ηρα μπορούμε να θεωρήσουμε την ψυχή)είναι η πορεία της ψυχής προς το θείο(Δίας ,ο πατέρας θεός) και η ολοκλήρωση -απελευθέρωσή της από το φθαρτό σώμα(Αλκμήνη, η μητέρα θνητή).Ο Ηρακλής είναι ο μαθητής που σωστά το λες προσφέρεται στην ανθρωπότητα, απελευθερωμένος από υλικές εξαρτήσεις.Διαφωνώ με τη φράση:η ανθρωπότητα είναι πολύ πιθανό να φανεί αχάριστη προς τον ευεργέτη της.
    Καλύτερα αντί για τη λέξη ανθρωπότητα να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη κοινωνία.'Αλλωστε μαθητές είμαστε, να μαθαίνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ λογική η παρατήρηση και δεκτή η διόρθωση αγαπητή marian, κοινωνία λοιπόν.

    Το πρόβλημα με τους άθλους του Ηρακλή είναι ότι οι αρχαίοι μύστες τους έχουν κλειδώσει τόσο καλά, που η όποια απόπειρα ερμηνείας τους αποτελεί κυριολεκτικά ματαιότητα.

    (τα κλειδιά τα έχουν πετάξει επί τούτου μην τυχόν και τα βρουν αχρείοι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι, έχεις δίκιο φίλε μου.Νομίζω το κλέος-κλειδί βρίσκεται στην ψυχή του καθενός μας.Φιλικά Μαριάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα το σκεφτώ... και θα σου πω. (Το Σάββατο) Στο έχω πει ότι μου βάζεις δύσκολα. Πάντως αυτό που έχω να σχολιάσω είναι για τη διαχρονική εξαγνιστική υπόσταση του νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O πρώτος άνθρωπος είναι ,κατά τας γραφάς, από γη, νερό και αέρα(χώμα , νερό και πνοή ζωής ή αλλιώς φυσικό, ενεργειακό και συναισθηματικό σώμα). Η φωτιά ήρθε μετά...Αλλά και όλοι οι αρχαίοι λαοί - όχι μόνο οι 'Ελληνες κατανάγκη μιλούν για τα 3 ή 4 στοιχεία της φύσης.Για όλα τα στοιχεία διαχρονικά έχουμε πολλά να πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα κομμάτι της αλήθειας φίλοι μου είναι κρυμμένο στο βιβλίο του Δρ Masaru Emoto, "Το μυστικό μήνυμα του νερού", εκδόσεις Έσοπτρον
    Ο Ιάπωνας επιστήμονας αποδεικνύει ότι το νερό είναι μια ζωντανή οντότητα που ανταποκρίνεται όχι μόνο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος αλλά και στις ανθρώπινες ψυχικές ενέργειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή