Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


 
      Ο τεχνολογικός πολιτισμός είναι συγκροτημένος περί το "ωφελιμιστικό συμφέρον". Γενικότερα δε ο Δυτικός πολιτισμός διακρίνεται  δια την παρατεταμένη περιφρόνησίν του προς την ανθρώπινη υπόστασι : είναι αυτό το μακράς διαρκείας σκάνδαλο της ανθρώπινης απληστίας μαζί με την αντίθεσι πολιτισμού – φύσεως το οποίο τον διαπλάθει .
   Ο φιλελευθερισμός, ως μετα-πολιτική πρακτική, προσβλέπει και επιβάλλει την πλήρη ελευθεριότητα και ανεξαρτησία του ατόμου από κάθε είδος περιορισμού (της  λογικής, της ηθικής, της  ταυτότητας), απαλλαγμένου  από κάθε προηγούμενο συμβιβασμό, μέσω  ενός αχαλίνωτου ναρκισσιστικού ατομικισμού και πολιτισμικού φιλελευθερισμού . Το υποκείμενο είναι παραδομένο εις τις ‘’ανάγκες’’ της φύσεώς  του.
   Ως Τεχνική ορίζεται  ένα τεράστιο σύνολο μέσων, τα οποία επιλέγονται με κριτήριο την αποτελεσματικότητα  ενός δεδομένου πεδίου. Η Τεχνική αναπτύσσεται αυτονόμως, με ίδιους  νόμους, ανεξαρτήτως  από  το τι εμείς θέλουμε ή δεν θέλουμε.
Δεν μας υποδουλώνει η Τεχνική αυτή καθαυτή, αλλά η ιερότητα την οποίαν έχουμε μεταβιβάσει εις αυτήν.
      Η ανθρώπινη φύσις είναι η πλέον ακατέργαστη, η πλέον αδιαφοροποίητη και η οποία δεν θα έχει αναγνωρίσιμη μορφή (υπόσταση) παρά μόνον εάν σχηματοποιηθεί και μορφοποιηθεί από τη συμβολική ζωή. Δια του συμβολισμού, η ανθρώπινη φύσις αποπρογραμματίζει τις γενετικές επιλογές και τα ‘’εγωιστικά γονίδια’’.
     Ο Τεχνοπολιτισμός του μετα-φιλελευθερισμού έχει οικοδομηθεί επί μιας διεστραμμένης και λανθασμένης ιδέας περί της ανθρώπινης φύσεως, θέτοντας ούτως εις κίνδυνο και εις μετάπτωσιν προς τον μηδενισμόν, την ύπαρξίν μας.
Η έδρασις του είναι επί του ατομοκεντρικού, φεουδαρχικού και ρατσιστικού προστάγματος της Δύσεως, έναντι του κοινωνικοκεντρικού προστάγματος της  Ανατολής, θέσει και πορεία αντιθετική, ασύμπτωτη,ανεστραμμένη.
     Η Ανατολή εκφράζει και εκφράζεται δια του μυστηρίου, ήτοι της μυήσεως εις άλλον τρόπον κατανοήσεως και προσλήψεως του κόσμου. 
       Δια δε του συμβολικού τρόπου ζωής, ο άνθρωπος δύναται να αισθητοποιήσει τις δυνατότητες του κόσμου με ποιοτική διάσταση πέραν εκείνης της καθημερινότητας.

Δημήτριος  Κ. Γερούκαλης



ΠΗΓΗ:  ΑΝΤΙΦΩΝΟ
http://www.antifono.gr/portal/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CE%BF%CF%82/5200-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C,-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου