Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Τι είναι Μύηση;



Τι είναι Μύηση;
 (Ένας ενδιαφέρων ορισμός:)
- Μια, ταυτόχρονα διατηρούμενης της παλιάς, απόκτηση μιας νέας οπτικής του Ανθρώπου, του Σύμπαντος & του Θείου.

«Κάθε μύηση, ανεξαρτήτως βαθμού, περιλαμβάνει ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία: ένα τελετουργικό, κάποια σύμβολα και έναν ιδιαίτερο διάκοσμο, και μια διδασκαλία ή κατήχηση που καταλήγει σε έναν όρκο εχεμύθειας και στην αναγνώριση του μυημένου με τη νέα του ιδιότητα ή βαθμό από τα υπόλοιπα μέλη της Αδελφότητας.
Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, τα σημαντικότερο στοιχείο οποιασδήποτε Μύησης είναι το ενδιάμεσα διάστημα, οι στιγμές που ο υποψήφιος βρίσκεται μεταξύ του «παλιού» του εαυτού και της νέας ιδιότητας που θα του απονεμηθεί.
Αυτή η διαδικασία συχνά παρομοιάζεται με συμβολικό θάνατο τον οποίο ακολουθεί μια συμβολική αναγέννηση: μια στιγμή που ο υποψήφιος αλλάζει οριστικά και οντολογικά κάπου στο βάθος της συνείδησής του.
Η νέα του ιδιότητα θα του επιτρέψει να βλέπει με άλλη οπτική τη ζωή σε όλα της τα επίπεδα, αλλά και τον θάνατο, μέσα από το πρίσμα της όποιας διδασκαλίας και συμβολισμού περιέχει η εν λόγω μύηση. Κάπως έτσι, αρκετοί ερευνητές αλλά και μυημένοι φτάνουν στη φαινομενικά απλή κατάληξη ότι το Μεγάλο Μυστικό όλων των μυήσεων «είναι ένας διαφορετικός τρόπος να βλέπεις».
Το δε γνώρισμα ενός πραγματικού μύστη, συμπληρώνει ο Joseph Campell, είναι να έχει κατακτήσει τη διαφορετική αυτή οπτική, ενώ συνεχίζει επιτυχώς να ζει στη γήινη καθημερινότητα και να κινείται μεταξύ των δύο αυτών «κόσμων» δίχως να δυσανασχετεί.
Ποια όμως είναι αυτή η νέα οπτική, και ποιος αυτός ο «άλλος» κόσμος;
Ποια η ανάγκη της μυσταγωγίας και της μυητικής ιεραρχίας μέσα σε ένα χώρο με παράξενους συμβολισμούς;
Και ποιο το όφελος για οποιονδήποτε αποφασίσει να ακολουθήσει έναν τέτοιο δρόμο;»
Σάσσα Τσέϊτοου
«ΜΥΗΤΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ»,
άρθρο στο ΑΒΑΤΟΝ, τεύχος 91, Μάιος 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου