Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΡΗΛΙΟΥ

· Να έχεις το βλέμμα στραμμένο μέσα σου. Να μη σου διαφεύγει μήτε η ουσία μήτε η αξία κανενός πράγματος.

· Αν σου είναι δύσκολο να φέρεις σε πέρας κάποιο πράγμα, μην πεις ότι το πράγμα αυτό είναι ακατόρθωτο για έναν άνθρωπο. Αντιθέτως, οτιδήποτε είναι εν γένει δυνατό στον άνθρωπο και ανήκει στη σφαίρα του, να το θεωρείς εφικτό και για σένα.

· Είναι χαρά του ανθρώπου να κάνει ό,τι είναι ίδιον στον άνθρωπο. Και ίδιον στον άνθρωπο είναι να δείχνει καλοσύνη στους άλλους, περιφρόνηση για τα σκιρτήματα των αισθήσεων, να διακρίνει τις εύλογες σκέψεις από τις απατηλές, να παρατηρεί προσεκτικά τη φύση του σύμπαντος και ό,τι συντελείται σε αυτό.

· Δεν έχεις τη δυνατότητα να μελετάς βιβλία. Έχεις όμως τη δυνατότητα να συγκρατείς την αλαζονεία. Έχεις τη δυνατότητα να νικάς τις ηδονές και τους πόνους, τη δυνατότητα να στέκεσαι πιο ψηλά από την κενοδοξία, να μην οργίζεσαι με τους αναίσθητους και τους αχάριστους, τη δυνατότητα ακόμα και να φροντίζεις γι’ αυτούς.

· Αν μπορεί κανείς να με αντικρούσει και να με πείσει ότι μια γνώμη ή μια πράξη μου δεν είναι σωστή, θα το δεχτώ μετά χαράς. Γιατί αναζητώ την αλήθεια, από την οποία κανένας έως τώρα δεν ζημιώθηκε ενώ, απεναντίας, βγαίνει ζημιωμένος όποιος επιμένει στην πλάνη του και στην άγνοιά του.

· Θα γίνεις άραγε ποτέ ψυχή μου καλή, ειλικρινής, απλή, ξεκάθαρη, πιο ευδιάκριτη από το σώμα που σε κρύβει μέσα του; Θα νιώσεις άραγε ποτέ αγάπη και τρυφερή στοργή για κάτι; Θα αισθανθείς άραγε ποτέ πληρότητα κι αυτάρκεια, θα φθάσεις να μην επιθυμείς παράφορα και να μην ποθείς τίποτα έμψυχο ή άψυχο, για την ικανοποίησης μιας απόλαυσης; Ούτε χρόνο για να διαρκέσουν περισσότερο οι απολαύσεις σου, ούτε μέρη και τόπους ή κλίματα κατάλληλα ή ανθρώπους που να σου ταιριάζουν; Δεν θα μείνεις ικανοποιημένη με την τωρινή κατάστασή σου κι ευχαριστημένη με όσα έχεις τώρα; Θα φθάσεις άραγε ποτέ να συνυπάρχεις με τους άλλους σε αυτό τον τόπο, που είναι κοινός για τους θεούς και τους ανθρώπους, χωρίς ούτε εσύ να κατακρίνεις τους άλλους ούτε εκείνοι να σε κατηγορούν;

· Πρόσεξε μην παραγίνεις αυτοκράτορας, μη σε ποτίσει αυτό το πνεύμα. Γιατί αυτό μπορεί να συμβεί. Κράτησε τον εαυτό σου απλό, καλό, ακέραιο, αξιοπρεπή, ανεπιτήδευτο με αγάπη για τη δικαιοσύνη, με σεβασμό απέναντι στους θεούς, με αγαθή διάθεση απέναντι στους άλλους, με στοργή για τους δικούς σου, αμετακίνητος στην εκτέλεση του καθήκοντος.

Πάλεψε για να μείνεις πάντα όπως θέλησε να σε φτιάξει η φιλοσοφία. Να φοβάσαι τους θεούς, να προστατεύεις τους ανθρώπους. Η ζωή είναι σύντομη. Ένας είναι ο καρπός της επίγειας ζωής: Μια αίσθηση ιερότητας και έργα αγάπης.

Τα «Εις Εαυτόν»

5 σχόλια:

  1. Νομίζω οτι μέχρι τώρα δεν εχω διαβάσει πιο ανθρω΄πινα λόγια.απο ολες τις αναρτήσεις για μενα η πιο ουσιώδη.η τελευταιά παράγραφος αξίζει χίλιες λέξεις.γράμμα προς την ψυχή, πως άραγε να καταφέρουμε να την κρατήσουμε σε πληρο΄τητα και αυτάρκεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αξία των λόγων του Μάρκου Αυρήλιου είναι ακόμα μεγαλύτερη καθόσον ήταν σπουδαίος Ρωμαίος αυτοκράτορας, ικανός στρατιωτικός και πολιτικός, με απεριόριστη δύναμη και εξουσία, σε μια αυτοκρατορία που την προστάτευσε και την επέκτεινε, πολεμώντας πολλά χρόνια στα βόρεια σύνορα της, (βλ. ταινία Μονομάχος Ά σκηνή).

    Το βιβλίο του δεν πρέπει να λείπει από κανένα προσκεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου templar,είχα μεγάλη θλίψη και γιαυτό έλειπα αλλά τώρα είμαι πάλι εδώ. Η ζωή είναι σύντομη και μπορεί να συναντήσουμε και εμείς αξιοσημείωτους ανθρώπους ή έργα τους.φιλικά marian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Μάριαν χάρηκα για την παρουσία σου.
    Το ότι η ζωή είναι σύντομη είναι μια διαπίστωση κάθε λογικού ανθρώπου, δεν πρέπει όμως αυτό να μας οδηγήσει σε αρνητικό τρόπο σκέψης και στάση ζωής.
    Το αντίθετο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.
    (Συγνώμη για το κήρυγμα αλλά πιστεύω έχω το θάρρος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικά φίλε μου, αυτό άλλωστε είναι και το πλέον ελπιδοφόρο για τον άνθρωπο να ξέρει ότι ο γύρος της σάρκας είναι μικρός και τελεύει γρήγορα -όπως λέει ο Καζανζάκης- και όμως να αγωνίζεται και να καίγεται μαζί με την ανθρωπότητα.Να το χρέος του, το χρέος μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή