Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ



Η απαιδευσία παρακωλύει την ανθρώπινη πρόοδο διότι δημιουργεί ατροφική κατάσταση για το πνεύμα, το κύριο δηλαδή μέρος της ανθρώπινης υπόστασης.

Με τη λέξη παιδεία, δεν πρέπει να εννοούμε απλώς τη γραμματική και επιστημονική ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά εκείνη την αγωγή του αισθήματος και της διάνοιας που συντελεί στην ανάπτυξη της ημερότητας, της ελεύθερης σκέψης και της εμβρίθειας, που μόνο αυτές δίνουν τα μέσα της γνώσης της αλήθειας και της πτήσης του  πνεύματος προς ευρύτερους ορίζοντες. Έτσι, μόνο η εκπαιδευμένη διάνοια καθίσταται ελεύθερη και ικανή να απαρνηθεί προλήψεις  οποιασδήποτε φύσης και ψευδή δόγματα, που κατεργάζονται την πνευματική δουλεία και την κακοδαιμονία του ανθρώπου.                 
           
Προσπάθησε να μορφώσεις χαρακτήρα. Κάποιος έχει χαρακτήρα όταν είναι πάντοτε συνεπής προς τον εαυτό του, δηλαδή όταν σκέπτεται, μιλάει και ενεργεί πάντοτε κατά τον ίδιο τρόπο για τα ίδια πράγματα υπό τις ίδιες περιστάσεις, και όταν οι σκέψεις του, τα λόγια του και οι  πράξεις του είναι σύμφωνες  προς άλληλα. Όταν αυτό δεν συμβαίνει σε κάποιον, τα στοιχεία της ύπαρξής του έρχονται σε σύγκρουση, το εγώ του αποτελεί κάτι συγκεχυμένο και η ζωή του δεν μπορεί να έχει κατεύθυνση ούτε ωφέλιμο αποτέλεσμα.

Αν δυσκολεύεσαι να κατανικήσεις ένα ελάττωμά σου, ένα πάθος σου, μην απελπίζεσαι. Η επιμονή σου, αν σταθερά εμμένεις στην οδό της αρετής, θα τα κατανικήσει μια ημέρα. Αρκεί ότι απαρνείσαι την κακία, έστω και αν δεν έχεις ακόμη τη δύναμη να την εκριζώσεις εντελώς από την ψυχή σου. Η μεταμόρφωση του ανθρώπου σε φωτεινή ύπαρξη δε είναι εύκολο πράγμα ώστε να το επιτύχει κανείς με μιας. 


Συχνά θα σε καταλαμβάνει πειρασμός. Τι είναι πειρασμός; Είναι η ανάπτυξη σφοδρής επιθυμίας για την απόλαυση κάποιου πράγματος απαγορευμένου για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Είναι η επιθυμία υπό μορφή ισχυρότερη. Είναι οι κακές έξεις και η εκ συνηθείας ακαταμάχητη ώθηση προς αυτές. Η εμφάνιση του πειρασμού υπό οποιαδήποτε μορφή να μη σε τρομάζει. Αν τρέφεις σεβασμό προς τον εαυτό σου και αυτοπεποίθηση, θα μπορείς να τον κατανικήσεις αναπτύσσοντας τη θέλησή σου. Πολλές φορές θα βρεθείς στην ανάγκη να υποχωρήσεις μπροστά του, μη έχοντας τη δύναμη να αντισταθείς όσο πρέπει.  Και αυτό ας μη σε φοβίζει.

Σημαίνει απλώς ότι η θέλησή σου ακόμη δεν έχει ασκηθεί αρκετά, ότι δεν κατέστη ακόμη αρκετά ισχυρή ώστε να κατανικάει κάθε πάθος και κάθε πειρασμό.

Η διαρκής εγρήγορση της συνείδησης, η προσοχή και η συνεχής άσκηση εντείνουν τη θέληση, την κ αθιστούν ακατάβλητη. Ασκώντας τη θέλησή σου, να εργάζεσαι μεθοδικά εφαρμόζοντάς την διαδοχικά από τα μικρά προς τα μεγάλα. Η εξοικείωση της σκέψης προς την κατάσταση την οποία ποθούμε να αποκτήσουμε, εντείνει τη θέληση και τη βοηθάει να επιτύχει το ποθούμενο. Οι πονηρές σκέψεις ή πράξεις καταβιβάζουν το επίπεδο της συνείδησης. Ενισχύονται τότε όλα τα πονηρά στοιχεία του πνεύματός μας. 

Η ένταση της θέλησης μειώνεται και φερόμαστε τότε μοιραία προς το σκότος, προς την ατέλεια. Να διατηρείς πάντοτε τη θέλησή σου σε ένταση. Όταν η θέλησή σου χαλαρώνει, εκτίθεσαι στον κίνδυνο να γίνεις και πάλι λεία των παθών και των πονηρών εμπνεύσεων. Για να εκδηλώνεται και να μεγεθύνεται η θέληση, πρέπει όλα στον άνθρωπο να λειτουργούν φυσιολογικά. Όταν το νευρικό σύστημα διατελεί σε έκρυθμη κατάσταση, είναι απολύτως αδύνατη η καλλιέργεια της θέλησης και η τελειοποίηση του ανθρώπου. 

Να σκέπτεσαι πάντοτε με τέτοιο τρόπο ώστε αν κάποιος σε ρωτήσει αιφνιδίως, τι σκέπτεσαι; Να του το πεις. Διότι δεν αρκεί να μην προβαίνουμε σε πράξεις για τις οποίες να ντρεπόμαστε, αλλά και να μην απασχολούν το νου μας σκέψεις επαίσχυντες. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Μη ζητάς να δικαιολογείς ενδόμυχα τις κακές σου πράξεις με δικολαβικά επιχειρήματα, διότι τότε εξαπατάς τον εαυτό σου.

Όταν λείπει από τον άνθρωπο η ευθύτητα και η ειλικρίνεια προς τον εαυτό του, η ψυχική του υπόσταση μοιάζει με κίβδηλο νόμισμα που στερείται κάθε εσωτερική αξία. Να αποφεύγεις να λέγεις ή να πράττεις ,όχι μόνο οτιδήποτε μπορεί να βλάψει κάποιον, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να τον ερεθίσει. Να είσαι πάντοτε πράος και ψύχραιμος. Η ψυχική ταραχή, η οργή και ο ερεθισμός των νεύρων βλάπτουν προπαντός εσένα τον ίδιο διότι συσκοτίζουν το νου σου, διαταράσσουν την ψυχική σου ισορροπία και τη γαλήνη του πνεύματός σου.

Τα περιστατικά του βίου παρουσιάζουν, κατά το πλείστον, σύνθετη και περίπλοκη όψη. Βρισκόμαστε πάντοτε σε δυσκολία να δίνουμε στα ζητήματά μας απόλυτη λύση. Διαρκώς τιθέμεθα προ διλημμάτων, οπότε έχουμε υποχρέωση να πράττουμε το μη χείρον. Ποτέ να μην μεταχειριστείτε τη βία, που πάντοτε ανατρέπει την ισορροπία των δυνάμεων που κινούν τον κόσμο. 

Μόνο όπλο προς διάδοση της αλήθειας, προς αναγνώριση της δικαιοσύνης και προς επίτευξη της προόδου, ας είναι ο διαφωτισμός των συνειδήσεων δια του λογικού και της πειθούς. Εναντίον της βίας των άλλων, να αντιτάσσεις τη διαμαρτυρία δια του λόγου και της παθητικής αντίστασης. 


«Να μη ζητάς να γίνονται τα πράγματα όπως εσύ θέλεις, αλλά να δέχεσαι τα πράγματα έτσι όπως γίνονται»,    Επίκτητος

Αντώνιος Ανδριανόπουλος
(Πηγή: «Υποθήκες τινές εκ της Βιοτικής»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου