Απόδοση στην ελληνική αποσπάσματος από το βιβλίο «On War»
«Ο πόλεμος είναι κάτι περισσότερο από έναν πραγματικό χαμαιλέοντα, ο οποίος προσαρμόζει ελαφρώς τα χαρακτηριστικά του στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ως ένα ολοκληρωτικό φαινόμενο, οι κυρίαρχες τάσεις του τον καθιστούν πάντοτε μια παράδοξη τριάδα – αποτελούμενη από πρωτογενή βιαιότητα, μίσος και εχθρότητα, τα οποία πρέπει να θεωρηθούν ως μια τυφλή φυσική δύναμη. Από το παιχνίδι της ευκαιρίας και της πιθανότητας στο πλαίσιο του οποίου το δημιουργικό πνεύμα είναι ελεύθερο να περιπλανάται. Και από τα στοιχεία της υπαγωγής, ως όργανο της πολιτικής, το οποίο τον καθιστά υποκείμενο στη λογική.
Η πρώτη από αυτές τις τρεις πλευρές αφορά ΚΥΡΙΩΣ στο λαό, η δεύτερη στο διοικητή και το στράτευμά του και η τρίτη στην κυβέρνηση. Τα πάθη τα οποία εξάπτονται στον πόλεμο θα πρέπει να διακατέχουν το λαό. Η έκταση την οποία θα λάβει το παιχνίδι του κουράγιου και του ταλέντου στο χώρο της πιθανότητας και της ευκαιρίας εξαρτάται από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του διοικητή και του στρατεύματος. Οι πολιτικές επιδιώξεις όμως είναι αποκλειστικό θέμα της κυβέρνησης.
Αυτές οι τρεις τάσεις είναι σαν τρεις διαφορετικοί νομικοί κώδικες, ριζωμένες βαθιά στα θέματά τους και, παρ’ όλα αυτά, μεταβλητές όσον αφορά στη μεταξύ τους σχέση. Μια θεωρία [πολέμου] η οποία αγνοεί οποιαδήποτε από αυτές ή επιδιώκει να αποκαταστήσει μια αυθαίρετη σχέση μεταξύ τους, θα ερχόταν σε σύγκρουση με την πραγματικότητα σε τέτοιο βαθμό που και μόνο γι’ αυτό το λόγο θα ήταν εντελώς άχρηστη.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ο Κλαούζεβιτς ισχυρίζεται ότι τα κυρίαρχα στοιχεία του πολέμου συγκροτούν μια παράδοξη Τριάδα. Τα στοιχεία αυτά, όπως περιγράφονται από τον ίδιο το συντάκτη του έργου, είναι:
Η πρωτογενής βιαιότητα, το μίσος και η εχθρότητα
Το παιχνίδι της πιθανότητας και της ευκαιρίας
Το στοιχείο της υπαγωγής, ως όργανο πολιτικής, το οποίο καθιστά τον πόλεμο υποκείμενο στη λογική
Ο ίδιος ο Κλαούζεβιτς, στη δεύτερη παράγραφο της ανάλυσής του, προχωράει σε μια αντιστοίχηση των τριών στοιχείων, όπως παρακάτω:
Η πρωτογενής βιαιότητα, το μίσος και η εχθρότητα αφορά στο Λαό
Το παιχνίδι της πιθανότητας και της ευκαιρίας αφορά στο Διοικητή και το στράτευμά του (Στρατός)
Το στοιχείο της υπαγωγής αφορά στην Κυβέρνηση.
Έτσι η αρχική Τριάδα, με την υπόδειξη του ίδιου του Κλαούζεβιτς, κατέληξε στη ευρύτερα γνωστή και εκλαϊκευμένη τριάδα “Λαός, Στρατός, Κυβέρνηση”.
Η θετική χρήση της τριάδας θεωρείται σήμερα από τους ειδικούς ως έγκυρη και χρήσιμη. Οίκοθεν νοείται ότι, όταν ο πόλεμος είναι νικηφόρος, η Τριάδα βρίσκεται σε ισορροπία. Όταν όμως ο πόλεμος έχει αρνητική έκβαση, τότε η ανάλυση πρέπει να οδηγεί σε εντοπισμό του ή των στοιχείων τα οποία απέτυχαν να εξασφαλίσουν την κρίσιμη ισορροπία.
TEMPLAR πιστευω να θεωρείς όπως και εγω τον Πρώσσο Στρατηγό ως έναν απο τους καλύτερους θεωρητικούς πολέμου. Έζησε σε μια εποχή μεγάλων και ιστορικών μαχών, ενώ και ο Κονδύλης τον αναλύει και τον μελετά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΕΒΑΙΩΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. Ο ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΑΚΌΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΔΙΝΑ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή