Από πού έρχομαι; Που (ποιος - τι) είμαι;
Που πηγαίνω;
- «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο, καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο, το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.»
… Νίκος Καζαντζάκης
Κι από την άποψη του Ήχου:
Έρχομαι από τη Σιγή, πηγαίνω στη Σιγή, το μεταξύ θορυβώδες διάστημα το λέω Ζωή.
Ο κωφός δεν ακούει, κι όσο δεν ακούει ούτε την φωνή του, χάνει και την λαλιά του. Γίνεται κωφάλαλος, επειδή χάνει και την λαλιά του, όχι γιατί είναι μουγκός, αλλά γιατί μη ακούγοντας πια την φωνή του, δεν μπορεί να «ορθο-φωνήσει»!
Έτσι κι εμείς. Όσο μιλάμε από το μυαλό, κι όχι από το πνεύμα -από την «καρδιά»-βαθμηδόν χάνουμε και την λαλιά μας, χάνουμε τη συνείδηση του τι λέμε, δεν «ακούμε» πια τι λέμε και στην πραγματικότητα δεν «καταλαβαίνουμε» τον ίδιο μας τον εαυτό. Έτσι, γινόμαστε πνευματικά «κωφοί» !...
- «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον.»
… Παύλος.
- «Μέχρι ο Μαθητής να μάθει να μιλά, μόνον …θόρυβο κάνει.»
… Πυθαγόρας.
- «Εφόσον η γνώση προέρχεται από την διάνοια, είναι αυτή, γνώση εξ ανακλάσεως …»
- «Κάθε γνώση είναι κατ’ ουσίαν μία ταύτιση…» Η μεταφυσική γνώση προέρχεται από την «ενόραση του νού» (Intuition Intellectuelle) [υπερβατική κατάσταση του όντος] και όχι από την λογική (raison) ή την διάνοια (mental) [ατομικές καταστάσεις του όντος].
- «Το κέντρο της συνειδητότητας πρέπει να μετατεθεί από τον «εγκέφαλο» στην «καρδιά»… Η «καρδιά», που εκλαμβάνεται συμβολικά για να παραστήσει το κέντρο της ανθρώπινης ατομικότητας, θεωρούμενης σε όλη της την ολοκλήρωση, έχει τεθεί από όλες τις Παραδόσεις σε αντιστοιχία με την «αγνή νόηση», πράγμα το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «συναισθηματικότητα» που της αποδίδουν οι βέβηλες αντιλήψεις των νεωτέρων…»
… Ρενέ Γκενόν
Η Σιγή είναι σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, είναι συγγνώμη, είναι συγ-χώρεση. Δίνω «χώρο» και στον άλλο να «υπάρξει» και κείνος.
- «Εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου, τελειώνει η δική μου ελευθερία.»
Η Σιγή είναι έλλειψη προπέτειας, έλλειψη οίησης και έπαρσης, έλλειψη ψεύτικης αυτό-ιδέας.
Η Σιγή είναι αληθινή ταπείνωση και ταπεινότητα.
Η Σιγή παρέχει την δυνατότητα επικοινωνίας σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο. Η επικοινωνία είναι μια αλληλεπίδραση, είτε εξ επαφής, είτε εξ αποστάσεως.
Η αλληλεπίδραση με τον άλλον στο ίδιο επίπεδο, είναι συνέργεια.
Η αλληλεπίδραση με τον άλλον στο κατώτερο επίπεδο, είναι διάγνωση αναγκών (και η δυνατή ικανοποίησή τους).
Η αλληλεπίδραση με τον άλλον στο ανώτερο επίπεδο, είναι Φωτισμός από ‘κείνον.
Σιγή είναι να μην απαιτείς, να μην εξαναγκάζεις το αποτέλεσμα. Σιγή είναι να είσαι αγνός, ώστε να αποκτάς το δικαίωμα να αιτείς, για να λαμβάνεις αυτό που ο Θεός και η Ζωή σού φέρνουν στον δρόμο σου. Τα αξιώματα, οι βαθμοί, οι διακρίσεις, οι αγώνες, οι πρωτιές… είναι οι οικοδόμοι της ψεύτικης εγκόσμιας προσωπικότητάς μας.
(Αυτό αφορά κυρίως στο ηθικό & πνευματικό επίπεδο, επειδή στο υλικό επίπεδο ισχύει ο μηχανικός νόμος της δράσης και της αντίδρασης, του αιτίου και του αποτελέσματος. )
- “Success, is a mind game!”
Καμιά φορά σιγή δεν είναι και συμβιβασμός, δειλία και υποχώρηση ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο στο υλικό επίπεδο, όπου ισχύει ο μηχανικός φυσικός νόμος της δράσης και της αντίδρασης, του αιτίου και του αποτελέσματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικότερα όμως :
"Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν"
Το απόφθεγμα δεν μιλάει για σιγή αλλά για περιορισμό του λόγου στο απαραίτητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο απέριττο στην ομιλία άρα και στην λογική ίσως, διαφωνείς ?
Συμφωνώ γιατί να διαφωνήσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ανώτατος αυτός βαθμός της άσκησης λέγεται: Σιγή. Όχι γιατι το περιεχόμενο είναι η ακρότατη άφραστη απελπισία για η ακρότατη άφραστη χαρά κι ελπίδα. Μήτε γιατι είναι η ακρότατη γνώση, που δεν καταδέχεται να μιλήσει, για η ακρότατη άγνοια, που δεν μπορεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγή θα πει: Καθένας, αφού τελέψει τη θητεία του σε όλους τους άθλους, φτάνει πια στην ανώτατη κορφή της προσπάθειας' πέρα από κάθε άθλο, δεν αγωνίζεται, δε φωνάζει' ωριμάζει αλάκερος σιωπηλά, ακατάλυτα, αιώνια με το Σύμπαντο
Ν.Καζαντζάκης
Ευχαριστώ πολύ Μωβ, με κάλυψες πλήρως
ΑπάντησηΔιαγραφή