«... ο αληθινά επαναστατικός αντίκτυπος της επανάστασης πληροφοριών δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, οι πληροφορίες, ή η επίδραση των υπολογιστών και της επεξεργασίας δεδομένων στη λήψη αποφάσεων, τη χάραξη πολιτικής ή τη στρατηγική.Το κλειδί για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ηγεσία στη Νέα Οικονομία δεν είναι η ηλεκτρονική των υπολογιστών αλλά οι γνωστικές δεξιότητες των "εργαζομένων γνώσης".», Peter Drucker
Στη σημερινή εποχή, η Γνώση συνδέεται με την Έρευνα, την Καινοτομία και τις Νέες Τεχνολογίες. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο, που θα βοηθήσει τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο απαιτητικό περιβάλλον του 21ου αιώνα. Στο περιβάλλον αυτό οι παραδοσιακοί πυλώνες οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης (δηλαδή το κεφάλαιο, η γη, οι πρώτες ύλες, η τεχνολογία) δεν αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας για έναν οργανισμό.
Σήμερα οι οργανισμοί εκτίθενται σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς και επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις τεχνολογικές, πολιτικές και επιστημονικές αλλαγές. Το μέλλον και η επιτυχία των επιχειρήσεων καθορίζονται πλέον από την ικανότητα να αξιοποιούν το πολύτιμο αγαθό που κατέχουν: τη γνώση.
Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι γνώση είναι οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται δημιουργώντας μία ικανότητα να λαμβάνονται αποφάσεις και να εκτελούνται διάφορες ενέργειες. Μπορεί δηλαδή να περιγραφεί σαν μία ομάδα από μοντέλα, τα οποία περιγράφουν διάφορες ιδιότητες και συμπεριφορές σε ένα περιβάλλον.
Η Γνώση ως Παράγοντας Διεθνούς Δύναμης
H «γνώση είναι δύναμη» κατά τον Σερ Φράνσις Μπέικον. Στην αυγή του 21ου αιώνα, ο πραγματικός πλούτος τόσο για τις ίδιες τις κοινωνίες όσο και για τα άτομα θα είναι συνδεδεμένος με την παραγωγή και τη διάδοση της γνώσης, σε αντίθεση με τον αιώνα που εγκαταλείψαμε, όπου η δύναμη βρισκόταν στην παραγωγή υλικών αγαθών. Η γνώση θα είναι αυτή που θα καθορίζει τόσο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όσο και τον ανταγωνισμό στον εργασιακό χώρο. Η εφαρμογή της όμως δε θεωρείται εύκολη υπόθεση.
Θα πρέπει λοιπόν να αναπτυχθεί το επίπεδο της γνώσης με την πρόσβαση ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού ατόμων στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στη συνεχή κατάρτιση. Η ενίσχυση της βασικής γενικής παιδείας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας θα προωθήσει τον απώτερο στόχο.
Η αναπτυξιακή προσπάθεια υπέρ της απασχόλησης, προϋποθέτει ανθρώπινο δυναμικό, με ευρεία παιδεία, υψηλή εξειδίκευση, ικανότητα προσαρμογής στις εξελίξεις και ισότητα ευκαιριών. Μόνον έτσι θα αρχίσει να καταπολεμείται η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Τα έθνη αποτελούν μέρος ενός διευρυνόμενου δικτύου γνώσεων το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα. Στον αιώνα μας, η ασφάλεια προϋποθέτει τη μοιρασιά και όχι τον προστατευτισμό στο γνωστικό πεδίο.
Καμία χώρα δεν μπορεί να εργαστεί στα όρια όλων των επιστημονικών πεδίων. Η επέκταση των συνόρων της γνώσης συνεπάγεται ότι η συνεργασία είναι το μέσον για τη παραγωγή της.
Κ.Λ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου