Κυριακή 3 Μαΐου 2009
Η διορία του Νέρωνος
Δεν ανησύχησεν ο Νέρων όταν άκουσε του Δελφικού Μαντείου τον χρησμό. «Τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται.» Είχε καιρόν ακόμη να χαρεί. Τριάντα χρονών είναι. Πολύ αρκετή είν' η διορία που ο θεός τον δίδει για να φροντίσει για τους μέλλοντας κινδύνους.
Τώρα στην Ρώμη θα επιστρέψει κουρασμένος λίγο, αλλά εξαίσια κουρασμένος από το ταξίδι αυτό, που ήταν όλο μέρες απολαύσεως -- στα θέατρα, στους κήπους, στα γυμνάσια... Των πόλεων της Αχαΐας εσπέρες... Α, των γυμνών σωμάτων η ηδονή προ πάντων...
Αυτά ο Νέρων. Και στην Ισπανία ο Γάλβας κρυφά το στράτευμά του συναθροίζει και το ασκεί, ο γέροντας ο εβδομήντα τριών χρονών.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1918)
ο Νέρων αποτελεί μια τραγική φιγούρα της Ρωμαϊκής ιστορίας. Το σίγουρο είναι οτι υπεραγαπούσε την Ελλάδα (την εποχή της Βασιλείας του οι Έλληνες δεν πλήρωναν φόρους) και δεν έκαψε τη Ρώμη διότι την εποχή εκείνη ήταν στο εξοχικό του 50 χλμ μακριά. Ο Καβάφης πρέπει να ήξερε πολύ καλή ιστορία και αυτό διαφαίνεται μέσα απο ολόκληρη την ποιητική συλλογή του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς δεν έχω απτά ιστορικά στοιχεία που να συνηγορούν ότι δεν έκαψε αυτός τη Ρώμη, (ανεξάρτητα από υστερίες κάποιων)
ΑπάντησηΔιαγραφή